måndag 29 augusti 2011

En dag...

Jag läste ut En dag av David Nicholls igår kväll. Ännu en bok som jag måste läsa långt in på småtimmarna för den är så bra. För det är väl ingen överraskning direkt att jag gillade den. Den har blivit hyllad av recencenter och med rätta för den var verkligen fantastisk. Det var en sådan bok som man blev avundsjuk på för att man själv inte skrev den.



Boken handlar om Emma och Dexter som spenderar en dag tillsammans den 15 juli 1988 och vi får sedan följa deras liv varje år den 15 juli fram till 2007. Vi får följa deras personliga utveckling och hur deras relation förändras.

Nicholls skildrar de två karaktärerna Emma och Dexter med sådan känsla. Jag ryktes med i historien om deras relation och hur de växer upp och mognar. Jag kan tänka mig att många kommer känna igen sig i den här boken. Hur livet inte alltid blir som man tänkt sig, men att man kan vara lycklig ändå.

Jag hade med den på en femdagars-resa till Barcelona och jag trodde inte att jag skulle hinna läsa så mycket, men jag tog varje chans jag fick. När andra tog en power-nap så läste jag. På stranden läste jag, innan jag somnade i det varma varma rummet med en surrande fläkt, då läste jag. Den är riktigt bra och värd din tid. Läs den. Nu. Kom igen. Se så.

söndag 28 augusti 2011

Libro de Barcelona

Köpte en bok på min trip till Barelona: The man of my life av Manuel Vazquez Montalbán.
Hittade den i en mysig bokhandel nära Jaume I- metrostation i centrum. Jag ville bara titta, men så hittade denna bok på engelska så det fick bli den. Den ska utspela sig i Barcelona och tydligen är den lite av en hyllning till staden. Lovely!

söndag 21 augusti 2011

Migslukare.

Läste ut Primtalens ensamhet av Paolo Giordano på bara några dagar. Jag kunde inte lägga ifrån mig den. Åkte ut till mitt barndomshem på landet och satt på altanen omgiven av pulserande grönska och blev ett med boken. Min far spelade en "bra låt" av något band för mig och frågade vilken musikgrupp som jag gillade att lyssna på. Jag svarade att jag inte lyssnade så mycket på musik; "Jag läser faktiskt mest", sa jag.



Boken handlar om den intelligente pojken Mattia som en dag lämnar sin utvecklingstörda tvillingsyster Michaela i en park för att kunna gå själv på ett kalas utan systerns pinsamma utflippande. Men systern försvinner och Mattia blir sig inte lik efter det. Han träffar en dag Alice som även hon är en vilsen själ. De båda dras till varandra, men på något sätt kan de inte komma nära. Som två primtal...

Även om boken var lite sorglig och melankolisk så var den så varm på samma gång. Mattia och Alice var så färgstarka och annorlunda karaktärer och historien berättades på ett så vackert sätt att jag inte kunde släppa den. Jag har längtat efter en bok som jag kunnat riktigt sluka och när jag läste den här så fick jag ett litet lyckorus, ett Äntligen, en bok med ett stort B. Jag rekommenderar denna starkt!

måndag 15 augusti 2011

Just nu läser jag:



Primtalens ensamhet av Paolo Giordano. Har bara läst några sidor men det känns väldigt bra. Älskar böcker som fängslar från första sidan. Det är äkta konst det!

söndag 14 augusti 2011

Bokfri helg; Dag 2.

Dag 1 fortsatte vara en pain in the butt så att säga. I brist på bokläsning slösurfade jag och kollade in klipp på youtube. Läste en tidning för att just få läsa något. Det är svårt med withdrawal...

Dag 2 gick däremot bättre. Trött efter en utekväll var tv:n det bästa alternativet för dagen. Skönt att slippa två dagar med boklängtan. Imorgon hoppas jag att jag hinner hämta mina böcker innan jag måste iväg på en träff. Ska bli skönt att återförenas med mina älsklingar.

Over and out.

lördag 13 augusti 2011

Bokfri helg; Dag 1.

Jag trodde inte att det skulle kännas så mycket, men det är lite konstigt faktiskt.

Läste ut Engångsligg av Josefin Palmgren igår. En liten fin bok om den humörsvängande tjejen Klementin och hennes liv i Stockholm och om alla de människor, framför allt killar, som hon träffar. Jag kunde fraktiskt störa mig lite på karaktären ibland för att hon var rätt jobbig, men det var en rolig bok som bara flöt på under de 150 sidorna. Absolut läsvärd.

Hur som helst; Ja, det känns konstigt. Även om jag vissa helger har gått utan att öppna en bok innan så har vetskapen att det ligger en bok på sängbordet alltid känts tryggt. Men igår kväll när jag släckte lampan och det inte låg någon bok där var det helt klart en ny situation. Jag insåg verkligen att jag ALLTID har en bok på lager att läsa. Men jag ska hålla ut.

Vädret är soligt och fint. Får se om det blir strandhäng!

Over and out!

fredag 12 augusti 2011

En bokfri helg?

Tänkte jag skulle testa detta. Anledningarna är följande:

1. Boken jag läser nu, Engångsligg, är på blotta 150 sidor och jag har redan kommit halvvägs så jag är rätt säker på att jag läser ut den i kväll, alternativt imorgon förmiddag.

2. Jag väntar ett paket från Adlibris på måndag och i den finns en bok som jag är sugen på att börja läsa, så jag vill inte börja på någon ny innan dess. Jag måste planera min läsning lite så jag har läst klart allt jag vill läsa innan Tanzania då jag redan har planerat vilka böcker jag ska ta med (se tidigare inlägg "Tanzania tales").

3. Jag tänkte på måndag förmiddag innan jag får hämta mitt fina paket ta tillfället i akt och sortera in mina räkningar i en fin pärm som jag inhandlade idag på ica. Ett försök till att bringa ordning i mitt tonårs-räknings-liv. Jag misstänker att bokstäverna A och T kommer fyllas rätt så snabbt (Adlibris och Telia).

4. Undersöka om jag kommer få läs-abstinens.

Jag tror det ska gå bra. Om det är dåligt väder sitter jag inne och då får jag väl se en film istället, men om solen skiner och det vankas strandhäng kan det bli lite jobbigare för jag gillar ju att ligga och läsa medan jag solar annars blir jag hemskt uttråkad.

Fortsättning följer...

onsdag 10 augusti 2011

Boken om hur en färg kan spela så stor roll.

Har precis läst färdigt boken Niceville av Kathryn Stockett. Den handlar om hur en vit kvinna, Miss Skeeter, som återvänder från college till sin hemstad Jackson i Mississippi och börjar få upp ögonen för hur färgade kvinnor som jobbar som hembiträden behandlas. Hon tar hjälp av två hembiträden, Aibileen och Minny, för att skriva ner deras historier och förhoppningvis kunna publicera en bok. De möter stort motstånd från samhället och fasan för att bli upptäckta är stor men de kämpar tappert på för att få sin sida av saken hörd.



Jag tycker boken är bra och läsvärd. Jag försöker känna mer för den, men jag hittar inte riktigt dit. Den är väldigt välskriven och jag flöt med bra i bokens handling, och givetvis blev jag förbannad på de orättvisor som vissa människor har fått uppleva, men jag kände aldrig att boken gav mig något nytt att bära med mig. Karaktärerna i boken kändes ibland sterotypa och jag kunde inte riktigt relatera till någon av dem.

Den behandlar ett viktigt ämne och jag ville gärna känna något för den. Den där mysiga underbara känslan av att ha läst färdigt en riktigt bra bok i min smak, men; nej, den infann sig tyvärr aldrig. Jag slängde upp den på bokhyllan och tog raskt fram nästa bok.

måndag 8 augusti 2011

Tanzania tales

Den 3 september flyttar jag utomlands. I fem veckor. Jag och fyra andra sjuksköterskestudenter åker till Tanzania för att ha praktik. Givetvis är den stora frågan: vilka böcker ska jag ta med mig? Vi har bestämt att vi ska byta böcker med varandra, men jag vill ha med mig två stycken ändå, eftersom jag inte vill riskera att sitta utan något att läsa.

Den första boken, som jag bestämde redan vid köpet att den skulle få följa med, heter En halv gul sol  av Chimamanda Ngozi Adichie. Den utspelar sig i Afrika så jag tyckte att det var ett passande tema för resan.

Sedan har jag funderat på vilken den andra boken ska bli och jag har till slut kommit fam till att det får bli Igelkottens elegans av Muriel Barbery. Jag började läsa på den för ett tag sedan men fastnade inte riktigt för den. Men jag har senare hört att man ska ge den en chans, att början är lite seg, men att den sedan är en riktig pärla. Så med detta i bakhuvudet tänker jag packa ner den i väskan.


Så nu har jag mina två böcker, plus min Tanzania-resepalör som ska med och en dagbok. Jag skriver sällan dagbok för jag tycker att det är en dryg och stressande syssla att göra varje kväll. Men jag fick tipset när jag hade min förra praktik på sjukhuset där jag bor att skriva om mina upplevelse och intryck för att kunna se hur jag växer i min sjuksköterskeroll. Så jag kände att det var självklart att ta med min alldeles speciella sjuksköterskedagbok till Afrikas djungel.