fredag 28 oktober 2011

När adlibris-önskelistan försvann...

Var inne på adlibris och i färd med att beställa lite böcker. På min önskelista har jag 79 böcker som jag omsorgsfullt valt ut och den bara växer och växer. Okej, kanske inte jätteomsorgsfullt, den hade varit i stort behov av en rensning, men jag har inte hjärta att erkänna för mig själv att jag inte kommer att läsa en bok, ever.
Men nu satt jag där iallafall, och undrade över hur mycket det skulle kosta att köpa ALLA på en gång. Jag markerad dem och lade dem i kundkorgen. Summan landade på nätta 10.034 riksdaler och om jag vinner på lotto så beställer jag dem alla.

Men i stundens hetta så glömde jag bort att när man lägger över en bok från listan till kundvagnen så försvinner de från den. (Man behöver ju inte ha den på listan längre eftersom man ska få hem den i brevlådan.) Logiskt, men jag glömde bort det så när jag tömde kundkorgen raderade jag hela min vackra, underbara lista.

Behöver jag nämna att tårarna sprutade?

Men, jag har kommit över det (gjorde det ca fem minuter efter att den försvunnit) och jag har redan fyllt på listan igen, och den var ju, som sagt, i stort behov av en rensning!

Jag ville bara berätta min historia så jag kan varna andra. Don't make the same mistake I did!

måndag 24 oktober 2011

Boken som räddade mig litegrann..

Har precis avslutat boken Twenties girl av Sophie Kinsella. Jag hade aldrig läst något av henne förut och det var slutsumman av en rad händelser som gjorde att jag valde denna. Först och främst blev jag av med den bok jag höll på att läsa.
Jag var i Tanzania, på Dar es Salaams flygplats närmare bestämt. Det var sent på kvällen och jag hade ingen bok att underhålla mig med och det faktumet började göra mig smått galen. Jag fick syn på en affär som tack och lov var öppen och det blev till att gå in och cirkulera. Jag var så trött på allt som hade med Afrika att göra, och de flesta böckerna i affären hade just detta gemensamma temat. Till slut fick jag syn på Twenties girl. Jag hade aldrig läst något av Kinsella innan, men jag var villig att ge henne en chans, allt för att slippa Afrika.



Jag plöjde igenom de första 150 sidorna på nolltid och skrattade gott genom dem. Den handlar om tjejen Lara Lington som efter en begravning för henne gammelmoster blir hemsökt av dennes ande och helt plötsligt har hon en hel del konstig upptåg för sig. Jag gillade verkligen Kinsella sätt att skriva och jag skrattade och blev berörd på samma gång.
Boken var verkligen en bra ersättare för den jag blev av med och det var en lättsam och rolig läsupplevelse. Jag kommer definitivt läsa något annat av henne igen. Men jag tror det blir roligare på engelska, eftersom skrivspråket var så viktigt för själva läsandet i denna boken, och det var verkligen ingen jobbig engelska heller, utan det flöt på hur bra som helst.

söndag 16 oktober 2011

Afrika-läsningen

Har kommit hem efter att ha spenderat fem veckor i Tanzania. Fyra veckor var jag i bushen på ett sjukhus och fick observera deras sjukvårdsrutiner. Dalar och toppar har det varit och i brist på andra förströelser som tv och sambo så har jag lyckats klämma i min tre och (en halv) bok:


Kafka på stranden på Haruki Murakami. Det var en konstig bok som handlar om en ung man som heter Kafka och som rymmer hemifrån och vid sidan om får vi följa en gammal gubbe som kan prata med katter. Jag läste någonstans att om man gillade Hayao Miyazaki- filmerna (ni vet Det levande slottet och Spirited away) så skulle man gilla denna boken. Kan ju bara meddela att jag ÄLSKAR de filmerna, speciellt Det levande slottet, men denna boken...? Nej tack! Inte min smak alls. Den var helt ointressant och bidrog inte med något. Jag plågade mig igenom den eftersom jag ville ta reda på varför den är en sån favorit bland vissa, men jag kom aldrig fram till någon reson.



En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie. Handlar om inbördeskriget i Nigeria på 60-talet. I centrum för historien får vi följa tvillingsystrarna Olanna och Kainene och deras familjer. Det var en gripande bok och fast den var tjock som en amerikan så gick den väldigt fort att läsa. Boken köpte jag för jättelängesedan och jag hade hela tiden tänkt att jag skulle läsa den nere i Tanzania. Dock är det kanske inte den smidigaste boken att konka med sig i väskan och den blev lite sne när jag kom hem, men den var helt klart läsvärd.



Paganinikontraktet av Lars Kepler. Kriminalkommisarie Joona Linna utreder två mystiska dödsfall; Carl Palmcrona som hittats hängd i sin lägenhet och en kvinna som har druknat på en båt som fortfarande flyter. Sträckläste denna boken! Det var en så kallad "pageturner". Kunde inte släppa den, den var så spännande från början till slut. Har fått låna den första boken Hypnotisören av svärmor så jag ser framemot att få sätta labbarna i den. Lars Kepler är egentligen ett pseudonym för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Vet inte om de är gifta eller syskon, men jag kan inte riktigt förstå varför de valt ett så tråkigt fejknamn. Lars Kepler? När de har så fina namn i verkligheten. Hmm.. det får bli ett mysterium.

Har en bok till som jag köpte på flygplatsen i Dar es Salaam; Twenties girl av Sophie Kinsella. Mer om den senare..