tisdag 20 december 2011

Kalla mig odjup...

Har precis kämpat mig igenom den sista delen av Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. Den utspelar sig i en framtidvärld där böcker är upphov till all ondska och sorg och för att bli av med problemen som åker så kallade brandmän runt och bränner gömda böcker och hemliga bibliotek. Rätt bra koncept tyckte jag och kastade mig in i denna bok på engelska.



Och inte för att skryta, men jag är faktiskt bra på engelska och brukar inte ha problem med det i vanliga fall, men som jag skrev här ovan så fick jag, i detta fallet, verkligen kämpa. Bradbury skriver så orginellt och det var uppfriskande att läsa något helt nytt, men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte då och då funderade över vad jag skulle äta till kvällsmat, eller om det är något bra på tv ikväll eller (givetvis när jag läser en bok som inte fångat mig) vilken bok jag ska få äran att läsa sedan!

När jag blir ointresserad så smyger jag fram till slutet och utan att kika på orden kastar jag ett getöga på hur många sidor boken egentligen är på. Sedan börjar nedräkningen...

Plötsligt tog boken slut utan förvarning. Jag fattade ingenting för enligt min beräkningar hade jag 16 sidor kvar. Men då var det efterord av Bradbury som fyllde de sista sidorna. Läste jag det?

Nej. Det gjorde jag inte.

En dag ska jag läsa om Fahrenheit 451. Fast på svenska.


God jul...

söndag 18 december 2011

Födelsedagens 16 böcker.

Min födelsedag resulterade i 16 böcker. Förutom de från Linköpingshelgen som jag nämnt i tidigare inlägg så fick jag även böcker av min syster och svärföräldrar:

Syster:
Spöa döden av Josh Bazell
Nick och Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan
Dinosauriens fjädrar av Sissel-Jo Gazan
Extremely loud and incredibly close av Jonathan Safran Foer
Jag saknar dig, jag saknar dig! av Peter Pohl och Kinna Gieth
Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

Alla uppsnokade från min adlibrisönskelista som hon har tillgång till.


Svärföräldrar:
Påven Johanna av Donna Woolfolk Cross
Samt ett presentkort från adlibris som jag redan använt på en bok om smärta till min sista kurs. Boken var stor och dyr så presentkortet kom väl till pass! Har ju redan tillräckligt med läsböcker ;)!






Jag har en del att läsa så det räcker 2012 med. Har insett att jag får se till att läsa de böcker jag har innan jag skaffar nya... 
Nu har jag ett helt hemmabibliotek som bara väntar på att få upptäckas!

söndag 4 december 2011

Bokhelg i Linköping

I lördags styrde min sambo och jag kosan mot Linköping, där syster Bokhumlan bor. Regnet ösde ner, speciellt i Boråstrakten givetvis, där vi plockade upp två ungdomskompisar till Bokhumlan. I Linköping trotsade vi regn och rusk och begav oss mot den pulserande stadskärnan. Jag har bara varit uppe i Linköping i december så staden är lite julstad för mig. Men idag var det inte en tillstymmelse till snö, men humöret var ändå på topp. Vi gick in på Myrornas där jag möttes av en underbar syn nere i deras källare: hylla efter hylla med böcker, billiga böcker. Pocket för 5 kr, inbundna för ca 15. Dessa fynd gjorde jag:


Dumskallarnas sammansvärjning - John Kennedy Toole
Älskade syster - Joyce Carol Oates
Män är från mars Kvinnor är från venus - John Gray
Alla familjer är psykotiska - Douglas Coupland


Slutsumman gick på 30 kr (33 om man räknar med den fina papperspåsen jag köpte till). Men bokhelgen slutade inte här. På kvällen var det festligheter i form av glöggkväll med lussekatter, pepparkakor och annat smått och gott som hör julen till. Bokhumlan har alltid haft en imponerade bokhylla som jag brukar glutta lite i. När festen första gäster skulle avlägsna sig tog Bokhumlan med dem till sin hylla och lånade (trodde jag) ut varsin bok till dem. Mönstret fortsatte allteftersom gästerna drog sig hemåt. Jag blev lite rädd att hon skulle låna ut Fahrenheit 451 av Ray Bradbury. En bok som jag hade planerat att låna. Jag påkallade detta och fick svaret: "Ta den." Alltså inte bara låna den, utan ta den, ta den för alltid. De visade sig att Humlan gav bort sina böcker. Motivationen var att hon ändå hade läst dem och istället för att låta dem stå och samla damm så kunda andra ha nytta av dem. Jag blev väldigt imponerad, eftersom jag själv är väldigt fånigt fäst vid alla mina böcker. Såklart hade Humlan också ett antal som var off limit. Dessa fynd gjorde jag i Humlans bokhylla:


1984 - George Orwell
Fahrenheit 451 - Ray Bradbury
Brave new world - Aldous Huxley
Blonde - Joyce Carol Oates
Smulklubbens skamlösa systrar - Mian Lodalen


Har velat läsa både 1984 och Fahrenheit 451 sedan jag var liten och läste Kalle Anka Pocket. För er som inte är bekanta med Kalle Ankas fantastiska värld så kan jag berätta att det är en grej som återkommer i KAP att de gör olika versioner av kända verk. Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe är även en bok jag blev intresserad av efter att ha läst en Kalleversion.

Får nog ta och göra ett inlägg om Kalle Anka Pocket snart.

Sedan gillar jag att de tre översta böckerna har lite samma tema: framtidsutopier. Ska bli kul att se hur de skiljer sig. Blonde slängde Humlan till mig och Smulklubben... tog jag mest för att jag kunde...

Nio böcker, 30 kr. Bra deal tyckte jag!