tisdag 31 januari 2012

Drömmen om ett bättre liv.

Jag har med åren blivit lite kräsen i mitt bokläsande. Det är inget jag rår för, men har jag en gång läst en riktigt bra bok så letar jag efter samma sorts upplyftande glädje som det jag kände då. Det är inte alltid så bra för jag vill ju hellre vara en optimist när jag läser än en pessimist. Men sen blir känslan när jag väl hittar en bra bok desto bättre om jag läser kritiskt; den "klarar testet" eller "sållningen" så att säga.

Så när jag läser boken Annonsflickan från Odessa av Janet Skeslien Charles och känner att det här är en riktigt bra bok så blir jag självklart väldigt nöjd. Jag ogillar skarpt böcker som får beskrivningen "den var sådär i början, men den blir bättre i slutet..." isch! Som Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda var; dryg, dryg, dryg och sedan sparkade den igång rejält. Tyvärr håller inte en sådan bok måttet i min värld, jag vill bli fångad från sida ett (vem vill inte det?).




Så nu har jag läst Annonsflickan från Odessa och känner redan innan jag passerat mitten att detta är en pärla bland alla svin. Den är rolig och trots att den tar upp ett urtjatat ämne (men viktigt) som kvinnors plats i ett mansdominerat samhälle, så görs det med en annorlunda tvist. Darja, som är boken huvudperson, är intelligent och har skinn på näsan, vilket ger en uppfriskande läsning och det ger även en intressant bild av drömmen om ett bättre liv i USA, som är det heliga rika landet, men som sedan inte håller vad som först lovades.

Darja, en urkrainsk kvinna som faktiskt kan stå på sig från första början och kräva respekt. Hon är en modern feminist som sätter männen på plats. Hon tar ett extrajobb på ett företag som annonserar ut Odessiska flickor till rika amerikaner som söker en foglig fru som kan laga mat. Även Darja lockas av ett bättre liv i USA och hon slits mellan att välja den amerikanske man som hon uppvaktas av och den lokale gansterbossen i Odessa, som med sin charm fångar Darjas uppmärksamhet. Men går han att lita på? Är den amerikanske idealmannen ett bättre val?

Annonsflickan från Odessa är varm, rolig och bra skriven. Jämförelsen mellan rika USA och fattiga Ukraina är slående och tänkvärd och boken är verkligen läsvärd. Rekommenderas starkt!

fredag 27 januari 2012

Elefantskötarens barn av Peter Høeg

Hej alla läsare!

Bokflugan är tillbaka efter en lång tids uppehåll. Tyvärr är jag inte lika bokbiten som min syster Bokfjärilen, önskar dock innerligt att jag var det.
Egentligen älskar jag verkligen att läsa böcker men jag läser otroligt långsamt och måste ägna några veckor åt en och samma bok. Det gör ibland att jag slutar läsa boken mitt i om jag känner att jag inte riktigt fastnat för den. Förutom det är det skolan som tar mycket av min koncentration så nöjesläsningen hinns helt enkelt inte med.
Så eftersom jag är motvillig till att recensera halvlästa böcker och skolböcker så har det helt enkelt inte blivit av att jag skrivit ett inlägg här.

Tills idag!



Elefantskötarnas barn som är boken jag ska berätta om är en smula speciell. Jag har inte stött på något liknande i alla fall (sedan kan man ju diskutera hur pass beläst man måste vara för att komma med ett sådant uttalande men det bortser vi från tycker jag).
Berättaren av historien är fjortonåriga Peter som bor på den fiktiva danska ön Finø i Möjligheternas hav. Finø är en minst sagt udda plats som befolkas av lika udda människor. Historien handlar om hur Peter och hans äldre syskon Tilte och Hans är på jakt efter sina försvunna föräldrar. Man får följa syskonen både på Finø och i Köpenhamn där de får bekanta sig med allt från en blandreligiös sekt till en aggressiv bordellmamma. Vänner till familjen som hjälper barnen är allt från en bisexuell greve till en buddistisk datahacker.

Barnen i sig är värda att nämna: främst får man följa Peter och Tilte som är lill-gamla och insiktsfulla utan att de blir för irriterande (annars har ju lill-gamla personer tendens att vara det). De är smarta och lyckas ta sig ur de flesta situationer genom lagarbete som bara ett syskonpar som dessa två kan ha. Deras storebror Hans är en blond viking som har huvudet bland stjärnorna men ställer upp för sina syskon när det behövs, främst genom sin muskelstyrka.

Det är imponerande hur författaren lyckas skapa den här galna och innehållsrika historien. Ibland kändes det som om boken borde varit dubbelt så tjock för det gick inte att förstå hur Høeg fått plats med historien på enbart 365 sidor. Filosofi och religion är centrala teman i boken och författaren lyckas väva in barnens tankar och funderingar kring deras egna religiösa studier på Finø Stads Bibliotek snyggt i historien.

Jag hittade den här boken på Coop Forum i Halmstad. Jag var inte ute efter en bok just då men när min blick föll på denna kunde jag inte låta bli att plocka med mig den. Författaren Peter Høeg har även skrivit den mer kända boken Fröken Smillas känsla för snö som även filmatiserats. Det var en av anledningarna till att Elefantskötarnas barn fick följa med mig hem. Jag läste Fröken Smillas... för flera år sedan och gillade verkligen den boken så jag hoppades att Høeg hade skrivit en lika speciell bok denna gången också.

Mina förhoppningar besannades.

Läs denna boken om du vill ha hjälp med att hitta dörren.

torsdag 26 januari 2012

Nostalgitripp.

Snubblade över denna gamla godingen....


Pricken av Margret Ray. En urgullig historia om att vara annorlunda. Den är så fin.

Bestämde mig för att ta "a trip down memory lane..."


Majas alfabet av Lena Anderson. Pedagogisk och fina bilder. Perfekt kombination!

Elsa Beskow är också en favorit:


Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin. 


 Mysiga Hattstugan.


Tomtebobarnen har jag faktiskt här hemma. Den var en present från min syster. Vi är ju Tomtebobarn själva eftersom vi växte upp i ett hus som heter just Tomtebo.

Och självklart Astrid Lindgren:






Barnböcker är där allt börjar. När jag ser tillbaka på dem så fylls själen av den poesi som de gav som barn. Så vackra, kanske enkla, men också så fantastiska.

Bilderna är tagna från adlibris.se

tisdag 24 januari 2012

En kuvert med bokmärken.

När jag kom hem från jobbet i går kväll låg det ett vadderat kuvert på bordet och väntade på mig. Min bokmärken hade kommit. Ugglan var mindre än jag förväntat mig men den blir bra till tunnare böcker. Den med hjärtat var lite större så den får tjäna för tjockare böcker.




Kommer från fairbox.se

torsdag 19 januari 2012

Ett litet bokpaket.

Jag var hemma hos kusin vitamin Annie igår och gosade med hennes små godingar och pratade böcker. Jag tog min sjuksköterskeexamen i fredags (paus för applåder) och tyvärr så kunde inte Annie med familj komma eftersom de små raringarna hade fått feber. Annies syster med familj och mor var där och jag fick ett fint fat från Systrarna Karlsson (klicka här, ni kommer inte ångra er).



Men jag fick även ett litet sött kuvert...
Ett kuvert som innhöll fyra lappar med varsin beskrivning på fyra böcker som jag skulle få:

Bok 1: En brevroman som skrevs av en ung herre 1774 under en tid som senare gick under benämningen "Strum och Drang" epoken. Det är en tidlös roman om ett tidlöst ämne.

Bok 2: Utkom 1879 och är en av de böcker som utgör fronten till vad som kallas "det stora genombrottet".

Bok 3: Utkom 1902 och kan ses som ett viktigt inslag i den internationella kampanjen mot folkmordet i Kongo. Handlar om moralen och om moralen går att upprätthålla om man hamnar i en miljö där moraliska begränsningar och hämningar ej är nödvändiga.

Bok 4: Utkom 1942 och är ansedd som existentialismens främsta roman. Nobelpristagare i litteratur. Från Algeriet.

Mitt bokhjärta blev en storlek större av nyfikenhet och när jag var på besök hos Annie igår så fick jag en hög med diverse Klassiker med stort K. Böcker som man, enligt min belästa kusin, måste finns i sin ägo (eller iallafall ha läst):




Bok 1: Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe
Bok 2: Röda rummet av August Strindberg
Bok 3: Mörkrets hjärta av Joseph Conrad
Bok 4: Främlingen av Albert Camus

Det är bara att njuta av dessa fina böcker!

onsdag 18 januari 2012

Bokmärkesjakt!

Namnet Bokfjärilen kommer från det bokmärke jag en gång använde vid min läsning. Bokmärket finns förevigat på min header och jag var lite barnsligt förtjust i det eftersom det är så vackert. Tyvärr var inte min Tanzaniaresa helt lyckad och en kväll i Dar es Saalam blev min ryggsäck stulen och mitt kära bokmärke åkte med i härvan. Jag blev väldigt ledsen och när jag kom hem köpte jag det första bästa jag stötte på i bokhandlen: ett bokmärke med en groda.

Grodor i all ära; jag är uppväxt med en mor som har en förkärlek för grodor och översållade våra badrum med de lustiga små krabaterna. Men jag saknar min fjäril. Kalla mig fånig, men är man en boknörd så är man. Att ha ett snyggt bokmärke hör liksom till. Det är som att ha den perfekta accessoarer till ett klädesplagg.

Så var jag hemma hos kusin Annie idag, min bokbuddy. Hon hade ett finurligt bokmärke: en platt pinne som man har mellan sidorna och i ändan var det en bild på en trollslända. Ungefär såhär:




 Bilden kommer från sidan fairbox.se (klicka här). Finns med en katt, ängel och hjärta med.

Denna är min favorit än så länge. Jag hittade ingen bra med en fjäril, men jag letar vidare.
Här kommer lite fler bokmärken jag gillade:


Hittas på sottochsyrligt.se (klicka här). Finns i rosa och lila med.


En liten söt uggla som tittar fram... Finns på designtorget.se (klicka här)



Två små fåglar på en gren... eller en bok! Hittades dessa på modernamuseets webshop. Tyckte dock att röd var finast, men när jag var där fanns bara isblå fågel inne. (Klicka här)



Sedan har vi bokmärket som fått en alldeles egen sida: imarkabook.com. Man fäster märket längst bak i boken och så ska själva armen hålla fast de sidor man har kvar att läsa. Jag undrar dock om denna funkar på tjocka böcker... armen kanske går av?
Den är nog väldigt bra om man är en sådan som somnar ifrån böcker lätt och inte vill tappa bort vilken sida man var på! Finns i flera olika djur och mönster så det är bara att gotta sig...

måndag 16 januari 2012

Nick och Norahs oändliga tankar...

Nick och Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan handlar om två ungdomar som möts under en natt i New York och bestämmer sig för att tillbringa den ihop efter att de båda känner en viss kemi.



Mer presentation behöver nästan inte den här boken.
Språket flyter på och den var väldigt rolig att läsa. Kort, men innehållsrik.
Dock saknade jag lite mer intressant dialog i boken, det var mest Nick och Norahs tankar som spinnade vidare sida upp och sida ner. Jag hade gärna sett att de hade diskuterat lite mer och gjort boken mer dynamisk.

Den är iallafall läsvärd och jag kommer definitivt läsa något mer av författarparet!

fredag 6 januari 2012

Mysboken från den vackra staden

Livet på Scotland Street 44 är den första av tre böcker om invånarna på gatan i Edinburgh. Den skildrar vardagslivet för hyreshusets boende. Vi får möta Pat som är inne på sitt andra sabbatsår från skolan. Hon flyttar in hos Bruce, som är dödligt snygg, men vet om det... grannen Dominica hjälper Pat komma till rätta och från en av lägenheterna hörs ljudet av en saxofon, spelades av femårige, överintelligente Bertie, ivrig påhejad av sin påstridige mamma. Vidare får vi möta fler karaktärer, även om de inte bor på Scotland Street.



Det är en liten söt bok med hög mysfakor. Alexander McCall Smith (mannen bakom Damernas Detektivbyrå) kan verkligen hitta på de mest olika, orginella karaktärerna och sedan skildra dem på ett underhållande sätt. Jag har de andra böckerna i serien och var nära på att kasta mig in i den andra delen, men jag har ju fått en del böcker i fördelsedagspresent och julklapp så jag kände att jag fick ta en bok emellan.

Julens skatter...

Fick två nya böcker av svärföräldrarna i julklapp:


Annonsflickan från Odessa av Janet Skeslien Charles
Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist

Är lite småkär i omslaget till Annonsflickan... Det är väldigt vackert!