torsdag 24 maj 2012

Att älska som en porrstjärna av Jenna Jameson med Neil Strauss

Att livnära sig på att ha sex med okända människor framför en kamera är för de flesta människor otänkbart. En del har kanske lekt med tanken men för majoriteten stannar det bara vid en eggande fantasi. Jenna Jameson är en av dem som gick hela vägen och är en av världens största porrstjärnor även om hon idag pensionerat sig från den exponerande filmduken. I boken får vi följa hennes liv från barndom till hur hon hamnade i porrbranschen och blev en av de största.

Varför jag valde den här boken var av flera olika anledningar. Dels var det min ytliga sida som tilltalades av det läckra bokomslaget, dels berodde valet på att Neil Strauss spökskrivit boken och jag gillade hans andra böcker jag läst, varav boken Varning! jag recenserat tidigare här i bloggen.
Dock var största skälet till att denna bok fick följa med mig hem att jag behövde stilla min nyfikenhet över hur en människa kan välja att jobba inom en sådan vulgär och kvinnoobjektifierande bransch som porrbranschen.

Jenna Jameson (tidigare Massoli) föddes 1974 i Las Vegas. Hennes mor gick bort när Jenna var mycket ung och hennes far var aldrig närvarande under Jenna och hennes brors uppväxt. Familjen flyttar mycket och Jenna har svårt att passa in men visar redan som ung att hon har en kämparanda som senare visar sig vara en av ingredienser i hennes framgångsrecept.
Som sjuttonåring börjar hon arbeta som strippa efter att hon flyttat hemifrån till sin äldre pojkvän och behöver pengar för att klara sig. Det är första stegen på vägen som tar henne hela vägen till toppen av porrstjärnehimlen.
Men vägen dit är inte helt utan hinder. Jenna är väldigt utlämnande i sin berättelse och skildrar delar i hennes liv som involverar allt från våldtäkt till methberoende till kontrollerande pojkvänner. Trots att hon har skinn på näsan är hennes svaga punkt hennes beroende av närhet och gör att hon hamnar i flera tvivleaktiga relationer.

Humorn som blandas med allvar, samt den utlämnande skildringen av sitt liv gör att man snabbt har slukat Jenna Jamesons bok från pärm till pärm.  
Jenna lyckas med sin historia att både underhålla och uppröra. Hennes närgångna beskrivningar av samlagen både på film och privat får även den oblyge att rodna. Själv var jag, vid kapitlet om hur man ger sin man/pojkvän den bästa avsugningen, tvungen att slå igen boken några sekunder för att begrunda vad det var jag höll på att läsa egentligen.

Som feminist fann jag boken även provocerande emellanåt. Hur en person väljer att ge sig in i porrbranschen med sin kvinnoobjektifierande karaktär är för mig helt oförståeligt och det hjälper inte att Jenna påstår att det är kvinnan som har mest makt i filmerna när de görs till största delen för män att titta på.

Trots detta är det en helt klart läsvärd bok för den som vill ha en inblick i en tabubelagd bransch men även vill bli underhållen av en kvinnas livshistoria som är allt annat än färglös. Den del av boken där Jenna, hennes far och hennes bror sitter vid köksbordet och pratar om sin skruvade uppväxt fick mig att skratta högt flertalet gånger och bara vilja ha mer.

torsdag 17 maj 2012

Att tappa stinget.

Yes, ny bok att kasta sig in i... Hm... Ska vi se vad det kan bli. För en gång skull vet jag inte direkt vilken jag ska ta... Men det är ju kul det med att välja lite mer med omsorg. Jaha, då ska vi se... Nja, inte den, och inte den och... den kanske jag kan.. nej, oj jag var inte så sugen på den, nästa bok... Men suck vad ska jag ta? Kanske Sagan om Ringen - trilogin? Ett härligt projekt att sätta tänderna i! Japp, den tar vi. Då kör vi...

Suck... Kom igång då. Nej, nu hänger jag inte med, fasen, då får jag läsa om! Nej det orkar jag inte. Skit samma, det var säkert inte så viktigt ändå. Hm... är det något bra på tv:n tro...?

Nej, men är tv:n på? Jag skulle ju läsa! Seså, kom igen... Fasen vilken mossig översättning... suck, men jag vill ju också ryckas in i Tolkiens magiska värld! Nej, jag erkänner mig besegrad, en annan gång, en annan tid!

Då ska vi se, jag behöver något spännande, mastigt att sätta tänderna i... JA! Eldvittnet! Sweet, de andra böcker var riktigt pageturners, då måste denna leverera något kopiöst! Då kör vi!

Suck... Jaja, den är bra, men jag var kanske inte upplagd för kriminaldeckare denna gången. Jag behöver något ÄNNU mer fängslande... Ska vi se... Syster har läst färdigt Hungerspelen - trilogin. De kanske?

Ja, men detta verkar bra... Oops, får läsa om lite ibland, koncentrationen är inte riktigt på topp, men den funkar. Japp, vill läsa till sent på kvällen = gott tecken! Jepp, första boken avklarad, jag kastar mig in i andra.... Undrar vad det är på tv:n ikväll?

NEJ! Jag hade ju lite flow nu ju! Eller inbillade jag mig bara?

Jaha, let's face it! Jag har ramlat ner i en svacka. En lässvacka. Jag har blivit bittert dumpad av min älskade läsning och istället för tillfredsställelse lämnar den mig med en stel nacke och annalkande huvudvärk... Jag kanske behöver ta det lite lugnt och låta läsarsuget komma till mig istället för att tvinga fram den.

Hoppas det kommer tillbaka snart. Saknar den.

onsdag 16 maj 2012

Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron


Det är dags för en ny recension och idag har turen kommit till Bibliotekskatten Dewey av Vicki Myron. Boken inhandlades på Bokia i Halmstad och anledningen till att jag valde boken var mest för att det var en söt katt på framsidan. Det tar emot att erkänna att jag dömmer böcker efter omslag men det är sanningen. Nästa test en bok får genomgå är baksidesläsningen och om jag finner boken tillräckligt lockande får den följa med mig hem och ansluta sig till min ständigt växande bokfamilj. Jag vågar dock påstå att jag förmodligen inte är den ända som sållar ut nytt läsmaterial på det här sättet.

En morgon mitt i smällkalla vintern hittar en bibliotekarie en kattunge i bibliotekets bokinkast. Bibliotekaren, Vicki Myron författare av boken, och den övriga personalen på biblioteket i Spencer, Iowa tar sig an den illa medtagna krabaten som lyckas mot alla odds överleva trots natten i det kalla bokinkastet.
Biblioteket adopterar katten som får namnet Dewey Readmore Books och Myron skildrar i boken Deweys liv på biblioteket under de nästan 19 åren som han bor där, ända fram till sin död 2006.

Dewey är en speciell katt. Har är social och givmild och vinner många människors hjärtan genom sin blotta närvaro på biblioteket. Han blir en sorts symbol för den lilla orten Spencer och människor från olika delar av landet besöker staden enbart för att träffa Dewey. Biblioteket får även besök av ett japanskt filmteam som gör ett repotage om katten.

Boken är mysig och charmig. För den som tycker att en bok om en katt på ett bibliotek verkar lite tunnt så kan jag meddela att läsaren inte enbart får följa Deweys liv i boken. Författaren Vicki Myron låter läsaren även ta del av hennes egna liv, allt från uppväxt till hur hon slutade som bibliotekarie i Spencer, Iowa. Hennes väg dit har inte varit enkel utan kantats av allt från sjukdom och trasslig ekonomi till familjetragedier som många människor aldrig ens kan föreställa sig.
Myron skildrar även livet i ett litet samhälle mitt i USA. Hon beskriver sin delstat med mycket kärlek och berättar historien om Spencer och hur staden fått kämpa sig igenom ekonomiska kriser och bränder och slutligen bli rankad som en av de tio bästa ställena att bo på i USA 2007 (detta nämner Myron inte i boken utan jag läste det på Wikipedia).

Den här boken är för dig som vill läsa om en tillvaro på andra sidan Atlanten, om en liten stad som blev känd på ett ganska speciellt sätt och om gripande människoöden.
Och så är det såklart en bok för dig som vill läsa om en söt katt.

onsdag 9 maj 2012

Hungerspelen- Triologin av Suzanne Collins

För första gången i bokfjärilsbloggens historia kommer det att recenseras inte en, inte två utan hela tre (!) böcker i ett och samma inlägg.


Böckerna är inga mindre än Hungerspelstriologin som innefattar Hungerspelen, Fatta eld och Revolt. I vanliga fall brukar jag undvika böcker som är i ropet för tillfället eftersom de förväntningar som byggts upp inför läsningen sällan införlivas. Men jag hade för tillfället bokbrist (fattig student, måste lägga pengar på nudlar och kurslitteratur) och var i desperat behov av något att läsa. Syster Bokfjärilen var generös nog att låna mig en bok ur hennes ständigt expanderande bokhylla och jag tänkte att jag skulle vara klyftig och valde den fetaste boken jag kunde komma över (med andra ord: Hungerspelstriologin). Med min förmåga att läsa sällsynt långsamt så tänkte jag att denna fetknopp på 951 sidor lätt skulle kunna sysselsätta mig några veckor. 10 dagar senare var triologin slukad och jag förstod knappt vad det var som hänt.

För er som legat under en sten den senaste tiden och nyss kommit fram så ska jag dra lite snabbt vad Hungerspelstriologin handlar om.
Historien utspelar sig i en framtid där vårt nuvarande Amerika har på grund av diverse katastrofen kraftigt decimerats i storlek och kvar finns en huvudstad och tolv distrik utspridda över landet som nu heter Panem. Huvudstaden styr distrikten med järnhand vilket inte uppskattats av befolkningen och för ca 74 år sedan gjordes ett uppror som misslyckades och ledde till skapandet av Hungerspelen. En flicka och en pojke mellan 12 och 18 år från varje distrikt lottas ut varje år för att delta i spelen. De placeras på en arena, till exempel en skog eller djungel, och syftet med spelet är att ha ihjäl sina moståndare tills det bara är en deltagare kvar som vinner spelet. Hungerspelen är regimens sätt att visa befolkningen hur stor makt de har över dem och vad som händer om man inte lyder och försöker sätta sig emot den.
Huvudrollsinnehavaren heter Katniss Everdeen och jag tror jag kan avslöja utan att uppröra alltför många att det är henne vi få följa, inte bara i hennes kamp för överlevnad i de sjuttiofjärde Hungerspelen utan även i hennes kamp mot regimen.

Jag vill inte förstöra läsupplevelsen genom att gå in i detalj vad som händer i varje bok. Trots att det känns fel att klumpa ihop tre böcker som en (som tvilling tar detta emot extra) så tänker jag recensera böckerna någorlunda samlat.

Böckerna är spännande. Detta kan tyckas vara en aning simpel beskrivning, men det var det ord som först dök upp i mitt huvud. Från sida ett var jag fast och hade svårt att lägga ifrån mig boken vilket orsakade lidande för min hemtenta som skulle skrivas samma vecka.
Spänningsgraden är på topp i den första boken som klart var den bästa av de tre. Den andra boken höll mig kvar kanske inte så till den grad som den första boken men ändå såpass att att studierna gladeligen ignorerades. I den tredje boken upplevde jag en viss döläsningen där det kändes som om historien avstannade lite. Dock tog den fart fram emot slutet och Collins levererade en snygg avslutning. Trots en viss seghet i tredje boken kan jag ändå tycka att det tjänade som syfte att ge storyn en realistisk skildring och på det hela var alla de tre böckerna klart läsvärda (951 sidor på 10 dagar borde tala för sig själv).

Böckerna är för dig som gillar historier av typen David vs Goliat; de goda vs de onda; folket vs makten. Historien är en samhällskritisk skildring av vad som sker i ett land där sträven efter total kontroll leder till en splittrad befolkning och konsekvenserna av detta.

Du ska läsa dessa böcker om du gillar att ryckas med i en äventyrsberättelse som får dig att hoppa högt av spänning och gråta av sorg.
Det är ett klart plus om du inte är rädd om naglarna för de kommer bitas på.