måndag 22 april 2013

Damernas Detektivbyrå.

Det första mötet som många gör med Alexander McCall Smith är genom Damernas detektivbyrå. Det är antagligen de böcker som han är mest känd för. Mitt egna möte fick jag genom historierna om människorna på Scotland street 44. Jag har läst de tre första böckerna i den serien och har alltid velat läsa Damernas detektivbyrå.

En dag satt jag och min sambo och strökollade på tv och då stötte vi på tv-serien som är baserad på böckerna. Det gjorde mig ännu mer sugen. Dock har det gått några år nu och jag har inte riktigt kommit till skott. Men så fick jag chansen att låna den första boken av en jobbarkompis och så var det hela igång.


Dameras detektivbyrå handlar om Mma Ramotswe, en stolt afrikansk kvinna som bor i Botswana och driver en detektivbyrå. Tack vare sitt sunda förnuft och intuition lyckas Mma Ramotswe lösa de flesta fall från otrogna män till försvunna barn.

Liksom böckerna om livet på Scotland street 44 har Damernas Detektivbyrå en hög mysfaktor och är lättläsa. Fallen som Mma Ramotswe löser är kanske inte de mest komplicerade, men ibland behöver man inte en stor tankenöt för att njuta av en bok. Den är varm, rolig och ger en trevlig läsupplevelse och jag kommer definitiv att ta mig an resten av serien i framtiden.

måndag 8 april 2013

Sedaris briljerar.

Förra gången jag läste en bok av David Sedaris så blev det Naked. Liksom andra böcker av författaren så innehöll den korta humoristiska noveller. Dock blev jag smått besviken på den, då jag inte riktigt fann mig i hans historier. Jag tyckte att de var lite platta och kändes lite meningslösa.
Den första boken jag läste av Sedaris var novellsamlingen Squirrel seeks chipmunk, som hade ett djurtema och den älskade jag verkligen. Det var den som gjorde att jag ville undersöka med av Sedaris verk.

Så kom turen till boken i min hylla som har den underbara titeln: When you are engulfed in flames. Även denna följer novelltemat och handlar om olika episoder ur Sedaris liv, men med en humoristisk twist. Då jag inte blev så imponerad av Naked, hade jag bara lagom höga förväntningar på denna bok.


Och jag älskade den! Historierna var så roliga och självironiska att jag bara ville ha mer, mer, mer!
De handlade om allt från den jobbiga grannen i New York, en gammal kvinna som gillade att sitta vid fönstret och gapa obsceniteter på folk på gatan och som Sedaris blir motvillig/villig vän med. Eller hur hans partner alltid går 20 meter framför honom på alla semestrar, men det kanske ändå är okej, med tanke på att han alltid får fixa allt som är sönder hemma. En annan historia handlar om hans fascination över spindlar och hur han adopterar en som får heta April och fösöker fånga levande flugor för att mata henne med. Detta är bara några exempel på allt fler underbara berättelser.

Något som genomsyrar When you are engulfed inflames är alla Sedaris brister och det är så härligt att få höra; någon som inte är helt perfekt och vågar driva med sig själv för det. En sådan självdistans gör boken underbart rolig och jag tycker alla ska ge Sedaris en chans någon gång i livet. Detta är i allafall inte den sista boken jag läser av honom.