torsdag 23 maj 2013

Från trollkarl till morbid småstadsidyll.

Då ska ju tydligen "sommaren" vara här med solen det innebär och jag har hunnit med att mellan regnskurar och New York-resan läsa Den tomma stolen av J.K. Rowling.
Efter Harry Potter-eran har J.K. Rowling nu gått vidare med att skriva en roman för vuxna. Både den svenska titeln och den den engelska titeln The Casual Vacancy gjorde mig lite oförstående medan storylinen inte fångade mig. Men sedan hittade jag den som e-bok på min Adlibris letto och kände för att ge den en chans.


Och tur var väl det, för den var riktigt bra! Rowling har skapat en intrigrik liten småstad; Pagford, där kommunnämndsledamoten Barry Fairbrothers plötsliga död sätter staden i gungning. Speciellt då det dyker upp flera spekulanter till hans plats i nämnden. Pagford är allt annat än den idyll den utger sig för att vara. Alla har något ont mot varandra och är i ständig fejd; rika mot fattiga, barn mot föräldrar, lärare mot elever o.s.v.

Rowling visade redan i Harry Potter-serien på sin uppfinningsrikedom, fångande berättarteknink och även sin förmåga till att "knyta ihop säcken". Boken blir riktigt morbid och twistar till sig totalt och slutet var helt oväntat.

Jag blev (liksom de flesta andra HP-fans, kan jag tänka mig) lite vilsen efter sista boken och att J.K. Rowling nu gått in på vuxenbokslinjen kändes lite skumt, men Den tomma stolen är verkligen läsvärd. Så till alla inbitna HP-fans som också vuxit upp med våran favorit-trollkarl som inte vågat sig på den än; det är okej. Den bits inte. Bara naggas lite i kanterna.

måndag 20 maj 2013

The Strand Bookstore i New York

Den 10 Maj flög min sambos familj och jag till The Big Apple för att fira svärmors 50-års dag. Det blev en resa genomsyrad med sightseeing, steakhouse och en hel del shopping. Jag hade innan resan läst om Strand Bookstore och var lite sugen på att gå dit. Under resan blev det dock inte något bestämt tillfälle att göra ett besök och bokhandlen föll i glömska.

Men...

Under en tur genom staden sprang vi helt plötsligt på denna underbara skapelse. Rader efter rader av böcker prydde trottoaren utanför affären och jag dök in. Väggarna var fyllda från topp till tå med böcker, böcker, böcker. Tusentals av dem!

Paradiset!

Titta så ljuvligt!
 
Trött sambo <3!

Hyllorna var så höga att man fick klättra upp på stegar för att nå de översta hyllorna.

Strand ligger på hörnet av 12th street och Broadway.
 
Dessa fynd blev det:
God is dead av Ron Currie, Jr.
The New York Triology av Paul Auster
Snuff av Chuck Palahniuk
Och en fin tygpåse såklart!

Jag hittade snabbt några stycken som jag ville adoptera och hade antagligen kunnat hitta många fler om inte min sambo hade hittat mig djupt försjunken mellan hyllorna och lotsat ut mig. Desperat försökte jag förhandla om att låta de andra gå före så kunde jag komma i fatt senare om typ tre timmar eller något. Jag hade lugnt kunna gå runt där en bra stund till. Det fanns en källare och övervåning med som förblev outforskad.

Så nästa gång jag åker dit så blir det en heldag på Strand Bookstore. Om du är en bokälskare och befinner dig i New York så-missa-inte-Strand!

Checka in deras hemsida: http://www.strandbooks.com/index.cfm


Och så blev det tre böcker till på flygplatsen i Newark innan vi flög hem:

The Happiness project av Gretchen Rubin
Wild av Cheryl Strayed
Let´s pretend this never happened av Jenny Lawson
 
Det blev lite tema: unga kvinnor som skriver om sina liv/ #1 New York Times Bestseller

Ooohh.. jag vill bara sätta igång och läsa, kommer bli en bra läs-sommar vill jag lova!

fredag 3 maj 2013

Den magiska timmen

Boken Magic hour, på svenska översatt En flicka som kallas Alice, av Kristin Hannah utspelar sig i den lilla regniga staden Rain Valley i delstaten Washington i USA. Där går allt sin stilla gång och alla vet allt om alla. Men en dag rörs det om i grytan i form av en liten flicka. Med en vargvalp under armen och ett aggressivt djurliknande beteende blir hon snabbt känd som vargflickan. Polischef Ellen Barton vet knappt vad hon skall göra när hon till slut kontaktar sin syster, en känd barnpsykriatriker hemmahörande i Los Angeles. Dr Julia Cates har inget bättre för sig för tillfället. Hennes patienter har svikit henne efter att hennes karriär skakas av en tragedi. Med dämpat självförtroende beger hon sig till sin gamla hemstad och påbörjar den långa kampen att få vargflickan att sakta komma tillbaka till människovärlden. Samtidigt ifrågasätts Julias kompetens och om hon verkligen är rätt person för jobbet.

Först tyckte jag att boken kändes lite förutsägbar och dialogen var lite fånig( vilket i och för sig kan bero på tråkig översättning), men sedan vävdes jag in i historien och sidorna svepte förbi på ett ögonblick. Den är en spännande och vacker historia om hur trasiga männsikor han bli hela genom varandra igen. Den gav definitiv mersmak för att utforska mer av Kristin Hannahs verk. Läsvärd!