måndag 30 september 2013

Bästa läsningen!

Åh, jag har läst en jättebra bok! En bok som berörde mig i hjärtmusklen, som fick mig att fälla några tårar och sög in mig i dess våld under flera timmar i sträck. Jag pratar om Jojo Moyes bok Me before You. Köpt endast som underhållning till Grekland-resan (jag, jag har nämnt resan i flera inlägg nu, ska sluta snart, lovar!) hade jag inte så höga förväntningar på den. Pärmarna är dock täckta med lovord från recencenter som lovar bra läsning och att boken är en riktig "weepie".


Lou Clark är en tjej som tar det säkra före det osäkra. Hon är 26 år och jobbat på samma café i 6 år, utan att klaga. Men när caféet läggs ner och Lou står arbetslös får hennes trygga tillvaro sig en törn. Hon tar anställning hos överklassfamiljen Traynor där hon ska agera social hjälp till en man vid namn Will Traynor; en 35-åring som efter en olycka är förlamad från bröst och nedåt. Wills liv var aktivt och rikt innan olyckan och nu har han tappat livsgnistan. Deras världar kolliderar och med tiden utvecklas deras relation. Men kan Lou få Will att acceptera sitt nya, begränsade liv?

Så vacker, så vacker. Vet knappt hur jag ska uttrycka mig! Jag bara älskade den. Språket var flytande och dialogen indragande. Jag fick stor sympati för karaktärerna och boken fick mig verkligen att tänka till. Hur man väljer att leva livet, eller om man egentligen bara överlever istället för att leva. Temat blev lite: ta vara på livet, för man vet aldrig vad som ska hända. Den var tänkvärd och kanske lite provocerande på ett vis med. Jag vill inte avslöja hur, för då förstör jag hela boken.

Men snälla läs den! Den var underbar! Jag har redan varit borta på Bokia och inhandlat Moyes andra bok The Girl You Left Behind. Jag vill bara ha mer av henne!

söndag 29 september 2013

Skojig bok att plöja!

Läste snabbt ut En liten smula underbar av Dawn French för en vecka sedan innan Grekland. Skulle ha med den dit tänkte jag först, men då den var så rolig och lättläst så klämde jag den på två dagar (vilket är väldigt snabbt för att vara mig).


Den handlar om den brittiska familjen Battle: Snart 50-åriga Mo som jobbar som barnpsykolog, men knappt kan förstå sig på sina egna barn, 18-åriga Dora; den ytliga, smått korkade tonårsdottern som gör allt för att bli cool och passa in och som hatar sin mamma med hetta! Sedan följer vi också 16-åriga Peter som tror att han är en reinkarnation av Oscar Wilde och som ger en intressant syn på familjedramat. Och så pappan såklart. Något osynlig i dramat.

Den var rolig, fräck och underhållande! Ingen djup historia direkt, men ändå en intressant twist i slutet. Läsvärd om man vill ha något lätt i höstmörkret.

fredag 20 september 2013

Greklandsläsning!

Imorgon tar jag en välbehövlig semester. På Santorini, Grekland! För att få en lyckad semester behövs trevlig och underhållande läsning. Mina val blir: Me before you av Jojo Moyes och Wild av Cheryl Strayed. Både känns perfekta att mysa ner sig i solstolen med och sluka.
Håller på att läsa En liten smula underbar av Dawn French och jag får se om jag hinner läsa ut den innan vi åker (den är så rolig att jag bara slukar den i ett nafs) annars åker den med också!





Vi ses om vecka!

torsdag 19 september 2013

Ett litet paket.

Idag fick jag äntligen mitt paket från adlibris. Det innehöll dessa raringar:


Peter Pan av J.M. Barrie och Tiger Lily av Jodi Lynn Anderson.

Peter Pan-omslaget är för övrigt supersnyggt! Tiger Lily kom som inbunden, trots att jag var helt hundra på att jag beställde den om häftad. Efter en snabb koll under fliken Beställningar på mitt adlibris-konto kunde jag konstatera att jag visst hade beställt den som inbunden trots att. Sedan visade det sig att den inte ens fanns som häftad i denna layouten. Hm... måste fått en tillfällig minnesförlust. Jaja, innehållet är ju detsamma ;)!

Någon mer än jag som föredrar häftade böcker?

onsdag 18 september 2013

Det klassiska äventyret.

Då har jag tagit mig igenom Jules Vernes klassiska "mästerverk" Journey to the centre of the earth. Förlåt, det var inte meningen att ha en cynisk ton redan från första meningen!
Dock är jag liite besviken.

Ja, jag vet att den är skriven på 1800-talet och att man ska ha överseende, bla bla. Men faktum är att jag är väl inte vrålimponerad. Visst; Verne visar prov på otrolig uppfinnesrikedom och kunskap och geologi, men detta kan faktiskt bli lite för bra ibland. Det kändes som om halva boken bara var en massa svammel om stenar och forntiden, istället för att komma igen och snabba på handligen lite. För i summan av kardemumman så hände det inte då fasligt mycket i boken.


De flesta är ju bekanta med handlingen: Professor Lidenbrock hittar en gammal skrift som berättar om ingången till jordens medelpunkt via vulkanen Sneffels på Island. Med sin motvillige brorson Axel (som också är berättaren i boken) i släptåg beger han sig dit för att utföra deras livs äventyr.

Boken beskriver detaljerat hela resan till Island och till Sneffels och inte kommer den igång förrän Kapitel 17 som har den passande titeln: Our Real Journey Begins på sidan 104. Det var också ett minus; att alla kapitel hade avslöjande titlar så att man visste vad som skulle hända. Om man har bråttom kan man läsa endast kapiteltitlarna så får man sammanfattningen.

Ja, jag har väl som vanligt haft för höga förväntningar, men med klassiker så tycker jag att man får ha det. Det finns ju en anledning till att de är just Klassiker. Kanske fungerade detta koncept på 1800-talet, men för mig. Jag vill ha lite mer action. Och jag ska nog läsa hans böcker på svenska för engelskan var galet svår. Antagligen var det därför som jag inte gillade den; för att jag inte fattade något!

Okej vi får avsluta positivt: Kul att den var bland den har blivit stämplad som Sci-Fi. Med tanke på att den är skriven för ett tag sedan så är det roligt med ett nytt koncept. Och det är ju en äventyrsbok som kan vara läsvärd, just för att den är den första av sitt slag. Jag får ta och läsa en annan av hans böcker för att se om jag kan få upp ögonen för honom igen.

tisdag 17 september 2013

Dags för en ny Top Ten Tuesday!


Tisdagar har blivit lite roligare med bokbloggen The Broke and the Bookish temadag. Idag gäller det att lista sina Planerade Höstläsningar. En lite lustig slump att jag skrev i mitt förra inlägg om de böcker som jag önskade mig just nu. Boklig intuition kanske?

Jag brukar inte ha en bestämd lista på vilka böcker som jag ska läsa (samt att jag läser långsamt så tio böcker kommer jag inte klämma i höst) men ett litet hum kan jag väl få fram! Då kör vi! Några av dessa böcker vill jag läsa i höstmörkret:

1. The Cuckoo's Calling - Robert Galbraith. SKA läsa den snart!

2. Lila Hibiskus - Chimamanda Ngozi Adichie. Har stått på min hylla alltför länge och det var faktiskt tack vare den förra listan jag gjorde där jag nämnde Ngozi Adichies andra roman En halv gul sol som jag fick upp ögonen för den igen.

3. En ängel vid mitt bord - Janet Frame. Ännu en hyllvärmare. Har många sådana.

4. Silver Linings Playbook - Matthew Quick.

5. Choke - Chuck Palahniuk

6. Ängelns lek - Carlos Ruiz Zafón. En omläsning av denna bok har ännu inte skett så det är väl på tiden. Älskar att läsa om böcker!

7. Dracula - Bram Stoker. Och...

8. Frankenstein - Mary Shelley. Skulle vilja läsa dessa i skydd av mörkret för stämningens skull.

9. Jorden runt på 80 dagar - Jules Verne. Håller på att läsa en Verne-bok och har fått blodad tand!

10. 2666 - Roberto Bolaño. Började läsa på den för ett tag sedan, men gav upp. Nu står den där på hyllan och ropar på mig. Kanske att jag ger mig på den igen...

Oj, kom på två bubblare just nu: Peter Pan av J.M. Barrie och Tiger Lily av Jodi Lynn Anderson. De ska anlända idag från adlibris. Enligt mejlet jag fick så skulle paket få plats i mitt brevinkast, men precis nu slängde brevbärarinnan (ja, jag tjuvkikade i titthålet!) in en bunt brev, utan mitt paket i sikte. Så det får bli till att pallra sig till ICA och hämta det som vanlig. Längtar till en riktig brevlåda.

måndag 16 september 2013

Önskelista.

Sitter och dreglar och suckar lite på Adlibris och får lite tips från andra bokbloggar. Älskar att boksurfa och få lite ny inspiration. Här är de senaste ögonstenarna:


The Cuckoo's calling - Robert Galbraith (aka J.K. Rowling) Längtar efter mer Rowling!
Silver Lining Playbook - Matthew Quick (Ska få låna den av Bokflugan dock!)
Choke - Chuck Palahniuk. Så jäkla snyggt omslag!
To Kill a Mockingbird - Harper Lee. Har den på svenska, men vill läsa den på engelska med!

Böcker av Roald Dahl. Hittade denna samling med 15 av hans böcker:

bilderna är från adlibris.se
Kanske blir lite väl bra, men den hade alla godingar som jag är ute efter: Fantastic Mr Fox, Charlie and the Chocolate Factory, The Witches, James and the Giant Peach, Matilda m.m.

Jaha, om det är någon därute som inte kan komma på vad jag ska få i födelsedagspresent så är det bara att välja på ;)!

tisdag 10 september 2013

Top Ten Tuesday!


Sidan The Broke and The Bookish ha en rolig temadag på tisdagar: en lista med diverse bokrelaterade saker. Idag ska man lista De tio böcker som man gärna skulle vilja se som film/tv-serie.

Här är mina:

1. Vindens skugga - Carlos Ruiz Zafón. (Men då måste den vara spansk-tillverkad och inte en amerikans-wannabee-spansk-som-utspelar-sig-i-ett-icke-engelsk-talande-land-men-där-alla-märkligt-nog-talar-ameriskanska-ändå (typ Parfymen).

2. Ängelns lek - Carlos Ruiz Zafón. Vi kan ju inte ha den första utan den andra ;)! Tredje boken kan dock kvitta!

3. Lyckan är en sällsam fågel - Anna Gavalda. Skulle kunna bli så vacker.

4. En halv gul sol - Chimamanda Ngozi Adichie. Skulle också vara en så vacker film!

5. Den tomma stolen - J.K. Rowling. Skulle kunna bli väldigt underhållande.

6. Snuff - Chuck Palahniuk. Väldigt intim och avslöjande film, men skulle kunna bli en galen, rolig, knäpp one-off-a-kind...

7. Livet på Scotland Street 44-serien- Alexander McCall Smith. Mysfaktor-filmer som man kan se i höstmörkret.

8. The Blue - Mary McCallum. Jag vill se denna som film, men samtidigt skulle jag vara så nervös över att den skulle vara dålig och förstöra hela magin med boken. Men ibland får man chansa!

9. Middlesex - Jeffrey Eugenides. The Virgin Suicides blev det ju en bra film av.

10. Fördjupade studier i katastroffysik - Marisha Pessl. Ja!

Hm... Det var inte så svårt att komma på tio stycken faktiskt. Det finns säkert fler i min hylla, tanken slår mig ofta när jag läser en bok: "Wow, detta skulle kunna bli en bra film." Roligt tema!

Får gnälla av mig lite grann.

Adlibris.se har gått och skaffat sig en ny layout och det är ju bra. Förändring är nyttigt och en uppdatering är alltid kul. Om det är till det bättre.

Ärligt talat så föredrog jag faktiskt det gamla hederliga adlibris. Denna blir lite för clean faktiskt. Plus att Mitt Konto är under förändring med som tydligen tar lite längre tid så nu är min önskelista onårbar. Enligt adlibris ska den dyka upp inom kort utan att någon bok har försvunnit, men medan jag väntar så har jag ingenstans att lägga mina denna-vill-jag-läsa-bok. Lösningen får bli en app på min mobil där jag kan skriva upp dem så de inte faller i glömska.

Suck.

söndag 8 september 2013

Nä, nu lägger jag ner det här!

En andra chans var den inte värd i min ögon. Jag ville verkligen komma igenom Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson, men jag orkar inte! Och är det en sak jag lärt mig av livet så är det att det är för kort för att traggla böcker som man inte känner för innerst inne. Jag har ju hört så mycker bra om denna bok så jag tänkte att jag skulle få känna det alla andra känner över boken, men icke. Jag har tagit till mig Gretchen Rubins tips från The Happiness Project:

Vad som är kul för andra behöver inte vara kul för dig!

Och med de orden går jag raskt vidare med en annan bok som faktiskt får mig att se framemot att få läsa på kvällarna, inte stänga ögonen och somna direkt.

Hepp hepp!