måndag 28 oktober 2013

Fast i labyrinten!

Jag har länge haft ögonen på James Dashners bok The Maze Runner och för någon vecka sedan tog jag tillfälle att beställa hem den samt de två andra böckerna i triologin (verkar finnas en fjärde nu med, så den kommer väl landa här hemma inom en snar framtid med.)


The Maze Runner börjar med att pojken Thomas befinner sig i en mörk hiss som jobbar sig uppåt. Det enda han kommer i håg är vad han heter, han minns inte var han kommer ifrån eller hur han kom dit han nu är. Plötsligt stannar hissen och han blir mottagen av ett 60-tal pojkar i hans ålder. Platsen kallas The Glade och pojkarna, liksom Thomas, minns endast vad de heter, ingenting annat. The Glade är en stor yta som är omgiven av höga murar med en stor öppning på varje sida. Öppningarna leder ut till en gigantisk labyrint (The Maze) och under de två år som pojkarna varit där har de inte lyckast att lösa den. Thomas ankomst är väntad, men dagen efter skickas en flicka upp genom hissen; den första någonsin. Hon har ett meddelande med sig och hennes ankomst blir början på slutet.

Boken är en dystopisk historia där vi undan för undan får reda på mer och mer vad som döjer sig i The Maze. Jag fick kanske ingen wow-faktor över historien, men den vad tillräckligt spännande för att hålla lågan brinnande. Den bäddade verkligen för andra boken med sitt cliff-hangerslut!
Boken har även filmatiserats och har premiär under 2014 och den känns som den skulle fungera väldigt bra på vita duken. Jag kommer definitivt gå och se den!

2 kommentarer: