onsdag 21 mars 2012

Espressoberättelser

Titeln säger kanske inte så mycket om boken jag nu ska recensera, men det är en vacker titel och boken är av stor mysfaktor.


Espressoberättelser är andra delen i Alexander McCall Smiths serie om invånarna på Scotland Street 44 i Edinburgh. Vi får följa olika och minst sagt udda karaktärer. Mina personliga favoriter är den narcissistiska, självbelåtna Bruce som framkallar känslor och lusten att vilja sticka in knytnäven i boken och ge honom ett litet snabbt slag på nosen. Jag gillar också att läsa om sexårige Berties öde där hans mor Irene gör allt för att uppfostra honom som hon vill; med hjälp av yoga, saxofonlektioner och italienska, vilket Bertie avskyr. När han börjar skolan inser han vikten av att ha vänner och i denna delen börjar även Berties pappa, Stuart, ta ton mot Irene, för att slå hål på hennes "Projekt Bertie".

McCall Smith kan verkligen konsten att hitta på och beskriva intressanta karaktärer och sociala sammanhang. Boken är ingen direkt revolutionerande äventyrsroman, men den är perfekt för att bara krypa ner i soffan, under filten och njuta en stund.
Enkel, men välskriven och underhållande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar