söndag 18 mars 2012

Varning! Om du inte läser den här boken kommer du aldrig att överleva.

Rubriken till detta inlägg är faktiskt titeln på boken jag ska recensera. Det låter lite som en uppmaning till alla läsare som råkat hamna på denna blogg men så är inte fallet. Eller jo, kanske...


Varning! är skriven av Neil Strauss, författaren till boken Spelet som skildrar hur han upptäckte konsten i att ragga med något tvivelaktiga men dock effektiva metoder.

I Varning! får vi följa Strauss när han utvecklas från att vara någon av en yuppie som inte skulle klara sig utan internet och hämtmat till en fullfjädrad överlevnadsexpert som vet hur man klarar sig i naturen med enbart en kniv och kläderna på kroppen. Boken är lite som en biografi/katastrofmanual. Vad som utlöser Strauss begär att lära sig klara sig på egen hand är kombinationen Bush blir vald till president/11:e september/Orkanen Katrina/hotande ekonomisk kollaps där han inser att USA inte är så säkert och tryggt som det en gång varit. Eftersom systemet inte verkar kunna ta hand som sina medborgare som Katrina visar vill Strauss vara redo för alla typer av annalkande katastrofer.

Utlämnande och med en stor dos humor tar Strauss an utmaningen att lära sig klara sig själv och vara redo för allt. Han gör allt från att ansöka om dubbelt medborgarskap och skaffa ett utländskt bankkonto till att lära sig hantera kniv och pistol och grundläggande kunskaper om överlevnad i natur och storstad. Han förbereder sig noggrant för alla former av utmaningar man kan tänkas ställas inför vid en annalkande katastrof och det är intressant att följa hans utveckling och reflektioner över sina förberedelser. Utan att avslöja för mycket tar Strauss strävan efter att överleva, som till en början var i rent egoistiskt syfte, en liten vändning ju mer kunskap hans samlar på sig.

Varning! fick mig att utvärdera mina egna kunskaper i basic överlevnad. Som gammal scout uppvuxen på landet är jag inte helt bortkommen bland träd och stenar, men om vi skulle behöva förlita oss på gamla metoder som inte involverade teknik skulle jag, liksom många fler, förmodligen stå handfallen.
Strauss bok är rolig och inspirerande. Han delar med sig av sina kunskaper i form av serier utspridda i boken där han bland annat beskriver hur man öppnar hänglås med en läskburk och kamouflerar sig i naturen.

Själv har jag nu en låda under sängen med bland annat en första hjälpenväska, tändstickor, kikare kompass och kniv. Diverse ting som kan vara bra att ha. För Säkerhets Skull.

2 kommentarer:

  1. Så den har alltså påverkat din vardag? :) Intressant det där om att han skaffade dubbelt medborgarskap. Kan man bara göra det hur som helst? Får nog läsa boken och ta reda på det...

    SvaraRadera
  2. Ja, det kan man säga att den gjorde. Och det är ju då man vet att en bok är bra, eller hur? När den får en att göra en självrannsakan.
    Skulle inte påsta, utifrån bokens beskrivning, att det är så lätt med dubbelt medborgarskap. Författaren la ner mycket tid och pengar på det. Olika länder har olika krav för att få medborgarskap. I vissa länder som till exempel Nya Zeeland har kravet för att få medborgarskap ökat efter att många amerikaner skickat ansökningar efter elfte september. Vi får väl glädja oss åt att vi är relativt säkra här i Sverige för tillfället.

    SvaraRadera